Random Image
 
 
 

Geschiedenis van het Nordic Walking 

Allereerst maar eens beginnen met de geschiedenis van het lopen met stokken, of wordt deze uitdrukking wel ten onrechte gebruikt. Zelf vind ik deze term het Nordic Walking tekort doen, zal proberen het in dit verhaal te verduidelijken.

Nordic Walking is eigenlijk niet echt nieuw, althans niet de manier van lopen. Al voor de tweede wereldoorlog maakten skiƫrs in Finland gebruik van deze loopmethode om buiten het winterseizoen hun conditie en techniek op peil te houden.

Veel later, in de 80-er jaren werd het verder ontwikkeld als aparte sport en pas in 1997 werd de eerste speciaal voor Nordic Walking ontwikkelde stok (poles ) gefabriceerd. Nordic Walking is te omschrijving als een intensieve manier om je lichaam te trainen tijdens het lopen. Door gebruik te maken van de juiste techniek en goede Nordic Walking stokken (poles), kan de conditie en het uithoudingsvermogen verbeterd worden.

Het succes van Nordic Walking is wellicht te danken aan het feit dat de sport voor iedereen geschikt is. Het is een veilige en plezierige sport, waarbij jong en oud op een gemakkelijke en leuke manier kan genieten van een gezonde en actieve levensstijl.

In Nederland:

In Nederland is Nordic Walking, net als in vele landen om ons heen, als eerste onder deze naam opgepikt door de importeur van Excel wandelstokken. Dat is niet vreemd, want in Finland werd en wordt erg veel geld en energie gestoken in de promotie van deze sport. Vervolgens werd er een eigen website voor deze sport geopend, en ging men onder de vlag van Nordic Walking Nederland instructeurs opleiden. Vandaag de dag houden verschillende bonden zich bezig met deze sport o.a.
VDNOWAS Nederland (oorsprong VDNOWAS Duitsland).

KNBLO

Dit alles om wildgroei in deze boeming tak van sport tegen te gaan. Het is belangrijk dat Nordic Walking met de juiste techniek wordt uitgevoerd. Dit voorkomt blessures.

Doordat je tijdens het lopen minder snel in de gaten hebt dat je intensief aan het sporten bent(zowel mentaal als fysiek) werkt het verslavend (Fitness flow). Overal ontstaan er daarom groepen Nordic Walkers, die er regelmatig samen op uit trekken om in de natuur van deze sport te genieten.
© Nordic Walking Haamstede 2021